Kezelések

Autodekompressziós terápia

porckorongsérv és degeneratív gerincbetegségek új mozgásterápiás módszere  

autodekompresszióA tudomány óriásit lépett az elmúlt húsz évben a gerinc fizioterápiás ismereteit illetően. Gyakorlatilag teljesen mást gondolunk a lordózisok – azaz ágyéki görbület –  szerepéről, az izmok együttműködéséről, a gerinc stabilitásának lényegéről, mint húsz éve. Ennek ellenére a degeneratív gerincbetegségeket kezelő mozgásterápiás módszereink többsége a régi, a nagy tudományos áttörések előtti modelleket használja.

Régen azt gondoltuk, hogy a has és hátizmok ereje felelős az ágyéki gerinc stabilitásáért –ezért izmokat erősítettünk. Azt is hittük, hogy a sérveseknél a kiboltosulás mérete és elhelyezkedése az, ami a tüneteket meghatározza –ezért a discusra fókuszáltunk.

Aztán kiderült, hogy a lényeg nem itt van…
Elindultunk az egységek látása felé, megtudtuk, hogy a test miofasciális erővonalakon közvetít és vezet el tenziós erőket, a lordózis a járásunk egyik legfontosabb irányítója, a gerinc stabilitáshoz pedig nem is annyira erős izmokra, hanem jól működő energiahatékonysági rendszerekre és helyes mozgásmintákra van szükségünk a testen belül. Ha ezeket visszaállítjuk, akkor a degenratív gerincbetegségek tüneteinek nagy része még súlyos állapotból is visszafordítható.

Az autodekompressziós terápia Bene Máté gyógytornász ill. a porckorong.hu kezelési módszere, mely a tudomány modern modelljeire építkezve ad egy teljesen új, erősen lényeglátó megközelítést a degeneratív gerincbetegségek terápiájában.

Hogy néz ki egy kezelés:

Az autodekompressziós kezelés körülbelül 1 órán keresztül tart.
A beteg céltudatos anamnézisének,  kórelőzményének felvételével  kezdődik. Mivel a képalkotó eljárások eredményei néha nem a tünetek okát mutatják meg, ezért az előítéletek elkerülése érdekében bármilyen lelet alapos megtekintése és kielemzése csak az anamézis felvétel után történik, amennyiben szükség van rá.  Ez után funkcionális tesztek elvégzése, majd a beteggel együtt kezelési terv készítése történik, megválaszolom a felmerülő kérdédeket, tájékoztatom  pácienst a  betegsége okáról és a kezelési tervről. A beteg aktív részese, átlátója, konrollálója, résztvevője a terápiának.

Ezután kezdődik a gyakorlatok betanítása. Az autodekompressziós terápia  elsősorban a helyes mozgásminták és a miofasciális erőláncok optimalizálására törekszik, ezzel csökkentve a beteg tüneteit, mellékhatásként mozgatva a csigolyákat úgy, hogy a sérült porckorong is centralizálódhasson. Ennek érdekében nem számos, hanem kevés számú, de kb. „kulcs a zárban” jellegű gyakorlat kiválasztására törekszik, melyeket a betegnek napi szinten otthon végezni kell. A kezelés a gyakorlatok rögzítésével, a beteg kérdéseinek a megválaszolásával végződik.

Forrás: gerinc.hu ,  porckorong.hu

Azokat a porckorongsérves és gerincbeteg embereket, akik:

 • Hajlandók, és képesek is betartani azokat az egyszerű életmódi szabályokat, melyekkel megelőzhető a sérv további romlása.
 • Akik maguk akarják a kezükbe venni a betegségüket, és hajlandók pár hétig-hónapig nap-nap után végrehajtani a saját korrekciós mozgásprogramjukat..

Itt nem gyorsan “teszik helyre” a gerincét, hanem egy önálló programot adok, mellyel hatékonyan fel tudja építeni a gerince stabilitását. Ez viszont idő és energiaigényes folyamat. Sokszor akár több hétig kell végeznie az autodekompressziós mozgássort.

Különösen hasznos lehet a Gerincműhely módszere Önnek:

 • Porckorongsérve van.
 • Gyakran “csípődik be” a dereka, vagy nyaka.
 • Műtötték már porckorongsérvvel.
 • Sérves tünetei újra és újra kiújulnak.
 • Fáj a dereka, és ülő munkát végez.
 • Zúg a füle,szédül, fejfájós, fáj háta/nyaka, de ennek a vizsgálatok nem találták meg az okát.
 • Szeretné tudni, mi okozta a betegségét, és az életében úgy alakítani ezt a tényezőt, hogy többé ne rontsa a sérve állapotát.
 • Szeretne végre egy olyan terápiás formát és rendelőt választani, ahol problémája specialistáitól egy olyan kezelést kap, mely a betegsége gyökeréhez nyúl, a legújabb tudományos modellekre épül, és nem pusztán a tüneteket karcolgatja.

Teljesen akut esetekkel nem foglalkozom. Ez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy ha valaki fekvőbeteg, vagy a munkáját már nem tudja ellátni a tünetei miatt, akkor a megoldást első körben nem az ADT, hanem az orvosi kezelés, a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés jelenti. Hozzám akkor érdemes fordulni, ha Ön alapvetően munkaképes, vagy a „saját lábán el tud jönni hozzánk” de zavaró tünetei vannak, és szeretne tartósan és oki szinten megszabadulni tőlük.

Egy vizit költsége: 29.500 Ft
A második találkozás ára (legtöbbször nem szükséges): 10.000 Ft.

Rendelők:

 • Budapest, I. ker. Batthyány utca 4. 5.em  53. kapucsengő
 • Noszvaj, Deák Ferenc út 46. ( Csendülő)